Ofte stilte spørsmål
 1. Generelt
 2. Co.no og operatøren
 3. Tvister
 4. Whois
 5. Bytte eierskap og overføringer
 6. Slette et domenenavn
 7. Sunrise

General

Hvordan kan jeg bli en godkjent registrar for .co.no domenenavn?

Gå til forsiden av CO.NO nettsiden og klikk på "bli registrar"-linken. Her finner du en trinn-for-trinn forklaring. Der kan du også finne eksempler på dokumenter som må signeres.

Hva dersom jeg ønsker navn som inneholder mellomrom eller spesialtegn?

Operatøren støtter ikke IDN, så domenenavn kan kun inneholde:

 1. Bokstavene a - z
 2. Tallene 0 til 9
 3. Bindestreker (-)

Domenenavn bør bestå av minst 2 bokstaver og / eller tall og maksimum 63 tegn. Det er ikke mulig å la domenet starte eller slutte med bindestrek.

Hva er kostnaden for et Co.no domenenavn?

Gebyrene de forskjellige godkjente registrarene tar, kan variere avhengig av hvilke tjenester registraren tilbyr og leverer. En liste over alle godkjente CO.NO registrarer kan ses via den venstre menylinjen. Fra hver registrar's nettsider kan du se hvor mye kostnadene beløper seg til og hvilke tjenester du trenger.

Hvem kan registrere et Co.no domenenavn?

Enhver person, også privat, firma eller organisasjon kan registrere sine .co.no domenenavn. En adresse i Norge er ikke nødvendig, og antallet er ikke begrenset.

Hvor lang er registrerings perioden?

Under Sunrise fasen (lanseringstiden, første trinn) er minimum registrerings tid 2(to) år. Etter tjenesten er åpnet for normal drift er det minimum 1(ett) år.

Hvordan kan jeg få et .co.no domenenavn?

Det er ganske lett å få sitt eget .co.no domene. Det er bare til å ta kontakt med en godkjent registrar og de vil veilede deg gjennom registreringsprosessen. For mer detaljert informasjon, gjør som følger:

1. Sjekk via whois verktøyet om domenenavnet du ønsker fortsatt er ledig/tilgjengelig
2. Når du har funnet et navn som er tilgjengelig, kan du kontakte en av de godkjente CO.NO registrarene og be denne registraren om å registrere ønsket domene.

^ Tilbake til toppen

CO.NO og operatøren

Hvorfor trenger vi et .co.no domene?

Alle uten adresse i Norge er ikke i stand til å registrere et domene under den nasjonale norske toppnivådomenet. Disse internasjonale selskapene og enkeltpersonene (også privatpersoner) gis anledning til å vise sine lokale tilstedeværelse med et .co.no sub domene. Videre er det ingen begrensning på antall .co.no domener som du har lov å registrere.

I tillegg til at .co.no skaper et godt internasjonalt inntrykk, er selvfølgelig muligheten også tilstede for at nettopp du kan få det navnet/domene du ønsker å registrere - under norsk domenenavn endelse.

Hvem er kundene for et .co.no domene?

Norske enkeltpersoner og bedrifter med et internasjonalt perspektiv så vel som internasjonale selskaper og enkeltpersoner med interesser i Norge. Eller de som ønsker et tilfredstillede eller nytt domenenavn som er ledig/tilgjengelig, uavhengig nasjonalitet.

Er .co.no en offisiell ICANN godkjent forlengelse?

.no er en ICANN godkjent forlengelse og drives av Norid, det norske registeret for domeneregistrering. Co.no domener er tredje nivå domener av .no forlengelse og derfor ikke en godkjent forlengelsen av ICANN i seg selv. Men .co.no har et sterkt internasjonal utseende og er mer fleksibelt.

Hvem er operatør av CO.NO?

CO.NO drives av CoDNS BV, som er en del av det nederlandske selskapet EuroDNS SA. CoDNS har en eksklusiv samarbeidsavtale med Elineweb as, som er eier av domenet co.no.

EuroDNS er en av de største multi-TLD registrarer i Europa, og har omfattende erfaring med ledelse av domenenavn, og er kjent i ICANN samfunnet.

^ Tilbake til toppen

Tvister

Operatøren vil tilby en ADR via en uavhengig domstol. Mer informasjon finnes på nettstedet vårt.

^ Tilbake til toppen

Whois

Hva er whois?

WHOIS er en database som inneholder alle .co.no domenenavn som er registrert hittil. Ved å spørre etter et navn/domene kan du se om domenet allerede er registrert eller om det fortsatt er tilgjengelig. Dersom navnet allerede er registrert vil du kunne se hvem som registrerte det.

Hva betyr de forskjellige statusene?

 • Tilgjengelig: Navnet er tilgjengelig, du kan registrere det.
 • Registrert: Navnet er allerede registrert
 • Premium: Navnet er reservert av operatør som et spesielt Premium navn.
 • Registrert: Navnet er allerede registrert
 • Ugyldig: Navnet du skrev inn inneholder tegn som ikke er tillatt, eller inneholder mindre enn 2 eller flere enn 63 tegn.
^ Tilbake til toppen

Endring av eierskap og overføringer

Hva er en handel / overføring?

En handel er endringen av leieforholdet til et domenenavn fra en registrant til en annen.

En overføring er endringen av registrar (ISP) av et domene. Eierskapet endres ikke.

Hvordan handler jeg eller hvordan overfører jeg mitt domenenavn?

Handel: Hvis du ønsker å selge domenenavnet til en annen part, er det opp til registraren å gjennomføre denne endringen/handelen. Anmodningen kan bare gjennomføres av godkjente registrarer.

Når operatør har mottatt denne forespørselen, vil den bli behandlet i løpet av noen timer.

Overføring til annen registrar: Hvis du vil at domenenavnet skal forvaltes til en annen registrar, må du be din nåværende registrar å overføre domenet til ny registrar. Derfor må du informere både nåværende registrar og den nye registraren. Kun godkjente registrarer kan behandle og overføre slike forhold som angitt.

Når operatør mottar krav om overgang fra din nåværende registrar, blir en e-post utstedt til ny registrar. Hvis overføringen ikke blir bekreftet, vil prosedyren bli avsluttet og din nåværende registrar bør gjennomføre en ny overføring.

Hva skjer hvis jeg gjør en feil ved igangsettelse av en handel eller overføring?

Hvis du gjør en feil, må du vente til forespørselen er utløpt (10 dager). Etterpå kan du starte handelen eller overføre på nytt.

Hvor lang tid tar det å fullføre handelen eller overføringen?

Når anmodningen er blitt bekreftet av alle involverte parter, vil domenet bli overført umiddelbart med et minimum av forsinkelse.

Kan domener omsettes eller overføres i “bulk”?

Ja, begge er teknisk mulig. Ta kontakt med en godkjent registrar for mer informasjon.

^ Tilbake til toppen

Sletting av domener

Hvordan sletter jeg mitt domenenavn?

Foreta en forespørsel til en godkjent registrar, for å slette ditt domene. Du må spesifisere når du ønsker at domenet skal slettes. Slettingen må være utført før utløpsdatoen for domenet ditt.

Hvordan får jeg tilbake mitt slettede domene?

Etter slettingen vil domenet være i karantene for 45 dager, etter det vil domenet være tilgjengelig for registrering for publikum igjen. Det er 3 alternativer for å få tilbake ditt domene:

1.Hvis sletting av data enda ikke har blitt gjennomført, kan du be registraren å angre slettingen av domenet.

2.Dersom slettingsmeldingen har blitt sendt fra registraren, men domenet er fremdeles i sin karantene periode, kan du be registraren å aktivere domenet igjen. Du vil da bli belastet for aktivering.

3.Dersom karantene perioden har passerte, kan du på nytt registrere domenet (da på lik linje med alle andre!)

Hva skjer med mitt domene etter slettingen?

Enhver sletting av et domenenavn vil resultere i en 45-dagers karanteneperiode/utsettelsesperiode. I denne karantenetiden vil domenenavnets registrant, registrar, og / eller operatør ha mulighet til å oppdage og korrigere eventuelle feilaktig sletting. Domenet vil i denne perioden da ikke fungere på normal måte.

I løpet av denne 45-dagers periode, vil det slettede domene plasseres på OPERATØR-HOLD, noe som vil føre til at navnet fjernes fra sonen og domenenavnet vil derfor ikke fungere. Denne funksjonen vil bidra til å sikre melding til registranten at navnet er underlagt sletting i slutten av karanteneperioden/utsettelsesperioden, selv om kontaktinformasjonen som registraren har på registranten ikke lenger er korrekt eller nøyaktig.

Under karanteneperioden/utsettelsesperioden, kan registranter ordne opp i sine registreringer gjennom registrarer. Registrarer vil være i stand til å ordne opp i forholdet, slik at domenet igjen vil fungere på den opprinnelige registranten, ved å betale utestående årsavgift, samt et servicegebyr til operatøren.

^ Tilbake til toppen

Sunrise

Hva er en Sunride “soloppgangsperiode” og hvordan virker det?

CO.NO operatøren vil bruke en utsettings prosedyre eller etappevis prosedyre (fullt beskrevet på denne nettsiden) for gradvis åpning av .co.no sonen. Denne fremgangsmåten er også referert til som en "Sunrise". Kort sagt er Sunrise en periode før de åpner for generell registrering av domenenavn, der eiere av tidligere rettigheter kan søke om domenenavn. Målet er å unngå den såkalte cyber husokkupasjon.

Sunrise av .co.no domener blir gjennomført i en 3 måneder periode, der "registrerte varemerker" er prioritert.

Se mer om Sunrise her.

Hvem vil bli prioritert i Sunrise perioden?

Under Sunrise perioden blir innehavere av registrerte varemerker prioritert en rett til å registrere sine .co.no domener. Alle søknader vil bli verifisert av en uavhengig agent for å sikre at kun den rettmessige eieren vil motta sine .co.no domener. Det er viktig å forstå at alle søknader vil bli vurdert og tildelt basert på først innkommet, først behandlet basis.

^ Tilbake til toppen
 

Registrar AreaNewsletter

Sign up today !

Receive the latest news.